Radioboeken - Auteurs
U bent hier: Home/Auteurs/Hafid Bouazza

Auteurs

Hafid Bouazza

Hafid Bouazza (Oujda, 1970) debuteerde in 1996 met de veelgeprezen en met de E. du Perronprijs bekroonde verhalenbundel De voeten van Abdullah (1996). Zijn bloemrijke taalgebruik is beïnvloed door zowel de sprookjes van 1001 Nacht en Nederlandse literatuur uit de 19e eeuw, w.o. het werk van Frederik van Eeden. In 2001 schreef hij het Boekenweekessay Een beer in bontjas, waarin hij korte metten maakte met het label 'Marokkaans-Nederlandse schrijver. Hij publiceerde verder de roman Salomon (1998) en de novelle Momo (2001), en veroorzaakte ophef met zijn vertalingen van klassieke Arabische poëzie en stukken van Shakespeare en Marlowe. Met zijn meest recente roman,  Paravion (2003), won hij de Gouden Uil.


Radio uitzendingen

Datum Uur Zender
19/04/08 16:00 Radio Nederland Wereldomroep
20/04/08 21:00 Radio Nederland Wereldomroep
08/08/08 21:00 VPRO


Extra

Interview met Hafid Bouazza
Als ik schrijf, heb ik begrip voor dingen waar ik als niet-schrijvende Hafid geen begrip voor kan of wíl hebben'. Dat zegt de in Marokko geboren auteur Hafid Bouazza in dit gesprek met Gerda den Hollander, waarin hij ook vertelt over de inspiratie voor zijn radioboek 'Spotvogel'. Verder gaat het over zijn Arabische bibliotheek: drie boeken inmiddels met Nederlandse vertalingen van klassieke Arabische poëzie. Daarmee gaat een jeugdwens in vervulling. Katja Römer-Schuurman leest enkele van die gedichten, die te vinden zijn op een bij het boek behorende CD.Vlaams Nederlands Huis de Buren Radio Nederland Wereldomroep Klara VPRO

Het Radioboek van deze auteur:

Hafid Bouazza
Spotvogel

Spotvogel, het Radioboek van Hafid Bouazza, is geschreven in de bloemrijke, poëtische stijl die zo typerend is voor veel van zijn werk. Het is een sprookjesachtig verhaal over een verboden liefde. Plaats van handeling is de stad Gorthoem aan de rivier Mirwadi, een oord dat misschien exotischer lijkt dan het is. Hoewel de niet bij name genoemde verteller de brieven van de geliefden als leidraad voor zijn verhaal gebruikt, is het de vraag hoeveel dichterlijke vrijheid hij zich veroorlooft. Want, zoals hij aan het begin van het verhaal vaststelt: "het geheugen is immer bereid versleten beelden met valse schijn te vernissen om de waardeloosheid van een geleden leven waarde te geven en om picaresk gedroogde keutels als goud te verkopen".

> Beluister hier Spotvoël, de Afrikaanse vertaling van dit Radioboek


Beluister dit boek